Üretim Planlama

Üretim Planlama
Kurumsal Kaynak Planlaması

ÜRETİM YÖNETİMİ MODÜLÜ

Üretim, size sürekli güncelleyebileceğiniz dinamik bir üretim süreci planlaması, yönetimi ve dijital çağda akıllanan makinelere entegre olabileceğiniz akıllı bir yapı sunar.

Üretimi doğru planlamak, malzeme ihtiyaçlarını analiz ederek stok maliyetlerini düşürmek ve kapasite kullanımını yukarıya taşımak, üretim kalitesini arttırmak için uygun araçları bulabilirsiniz. IoT uygulamarıyla bütünleşik çalışır ve işletmenizi Endüstri 4.0 standartlarına taşır.

ERP Üretim ile üretiminizi birebir modeller ve tüm spesifikasyonları ile dijital ortamda tasarlar, planlar ve yönetirsiniz. Bu sayede siparişten hammadde tedariğine, fabrikadan mağazaya ulaşana kadarki süreçte yer alan tüm aşamalar, bilgiler, belgeler, makineler ve oyuncular tam bir plan ve programlama ile birbirine entegre olur.

ERP MM (Üretim); seri, kesikli veya proje bazlı üretim yapan tüm üretim işletmelerinin ürünlerini; kaynakların optimum kullanımını sağlayarak, zamanında ve müşteri ihtiyaçlarına uygun şekilde geliştirmeleri, üretmeleri, fiyatlandırmaları, dağıtmaları ve teslim etmeleri için mükemmel çözüm sunar.

Üretim, fabrika veya imalat atölyesine sahip olup belirli hammaddeleri belirli işlemlerden geçirerek bir mamül üreten işletmelerin yaptıkları işlemdir. Farklı sektörlerde farklı üretim metodolojileri kullanılabilmekle ve birlikte standart oluşmuş bir üretim yapısı da bulunmaktadır. Üretim yönetimi ile zamandan ve maliyetlerinizinden tasarruf edebilirsiniz.


ÜRETİM YÖNETİMİ

ÜRETİM PLANLAMASI VE KONTROLÜ
Üretim Planlaması ve Kontrolü modülü, üretimdeki tüm süreçleri kapsar ve bu süreçlerin optimizasyonuna katkıda bulunur.

ERP sistemine entegrasyonu sayesinde kusursuz bir veri akışı sağlanırken üretimde şeffaflık ve verimliliği de arttırır.

İŞ EMRİNİN OLUŞTURULMASI
ERP Üretim Planlaması ve Kontrolü modülünde kolektif, bileşik ve demontaj iş emirleri gibi farklı türlerde tipler oluşturulabilir.

Modül, ihtiyaç duyulduğunda ilgili malzemeye ait gerekli miktarları içeren üretim planını otomatik olarak üretir. Bu plan bir iş emrine dönüştürülebilir veya iş emri manuel de oluşturulabilir. Manuel oluşturma sırasında, malzeme ihtiyaç planlaması tarafından önerilen değerler, yönlendirme amacıyla kullanılabilir.

Bir iş emrinin oluşturulması sırasında eksik malzeme analizi otomatik olarak gerçekleştirilebilir. Bu analizde, gerekli bileşenlerin mevcut olup olmadığı veya tedarik edilmelerinin gerekip gerekmediği kontrol edilir. ERP Üretim Planlaması ve Kontrolü modülü, ilgili parçaları ihtiyaç duyulan tarih için otomatik olarak rezerve edebilir ve böylece en uygun malzeme akışını garanti eder.ERP Üretim Planlaması ve Kontrolü modülünde fason süreçlerin oluşturulması da mümkündür. Fason operasyonların tanımlanmasıyla iş emirleri kesintisiz izlenebilir.

İŞ EMRİNİN GERÇEKLEŞTİRİLMESİ
ERP Üretim Planlaması ve Kontrolü modülü, Kapasite modülü entegrasyonu sayesinde, ilgili iş emri için en uygun kaynak planlamasının gerçekleştirilmesine olanak sağlar. Ayrıntılı planlama türlerinin yardımıyla, operasyonların ileriye dönük, geriye dönük veya herhangi bir aşamadan yola çıkılarak yeniden terminlenmesi mümkündür.

Ayrıca modül sayesinde kaynaklar, kaynakların kullanımı ve ürün ağaçlarına ilişkin bilgiler de elde edilir. Böylece ERP Üretim Planlaması ve Kontrolü modülündeki planlamada, ilgili üretim süreçlerine dahil edilen tüm işletme verileri dikkate alınır.

Modülün gerçek zamanlı izleme özelliği sayesinde, istendiğinde üretim sürecine yönelik bir öngörü elde edilebilir. Malzeme tüketim fişi veya iş emri fişi gibi üretim süreci için önemli dokümanlar da hazır edilebilir.

ONAYLAR
Bir operasyon kısmen veya tamamen sona erdikten sonra iş emri operasyonları onaylanır. ERP Kalite Yönetimi modülü ile entegrasyon sayesinde, atanan test planına göre onaydan önce, onay sırasında veya onaydan sonra kalite kontrol süreci başlatılabilir.

Üretilecek malzeme ile ilgili tüm operasyonlar onaylandıysa otomatik envanter hareketi gerçekleştirilebilir. Ayrıca onaylar ve envanter hareketleri, barkodlar veya manuel girişler ile de kaydedilebilir. Böylece üretilen tüm bileşenler eksiksiz izlenebilir.

ANALİZLER VE DEĞERLENDİRMELER
ERP Üretim Planlaması ve Kontrolü modülünde, üretimdeki optimizasyon potansiyellerini belirlemek ve değerlendirmek için çeşitli analizler sunulmuştur.

Bu analizler kullanıcıya, örneğin iş merkezleri veya maliyet merkezleri gibi farklı konuları, çeşitli ölçütlere göre değerlendirme olanağı sunar. Üretim kademeleri, girdi miktarları ve üretim miktarları için planlanan ve gerçekleşen karşılaştırması yapmak da mümkündür.

Güncel olarak üretimde yer alan bileşenlerin değerini hesaplamak için ERP Üretim Planlaması ve Kontrolü modülünde yarı mamul (WIP; Work-in-Process) analizi sunulur.

Modülde ayrıca yeniden işleme ve hurda analizleri de kullanıma sunulmuştur. Ana ürün ağaçlarından ve rotalarından farklılık gösteren üretim ürün ağaçları ve rotaları, orijinalleri ile karşılaştırılabilir. Modüldeki araç/gereç yönetimi özelliği, kullanılan kaynakları belirlemenin yanı sıra optimizasyon potansiyellerinin tespit edilmesini sağlayan bir kaynak simülasyonu olanağı sunar.

NEDEN
ÜRETİM YÖNETİMİ MODÜLÜ

KULLANMALIYIM?

Ürün reçetelerinizi hızlı bir şekilde tanımlayın
Sipariş ve ürün teslim tarihlerini takip edin
Üretim ile ilgili yetkilendirmeyi kolayca yapın
 
Sorunsuz operasyonlar yönetin
Kalite kontrolleri hızlandırın
Stok kontrollerini online yapın
Gelişmiş üretim raporları edinin

ENTEGRASYON
Entegre sistem kullanımı sayesinde ERP Üretim Planlaması ve Kontrolü modülü ile diğer modüller arasında kusursuz bilgi alışverişi gerçekleştirilir.

Esnek geliştirme ortamı TROIA ile uygulamanın tamamında şirket süreçlerine mükemmel uyum sağlanır. Modül, ihtiyaçlara göre uyarlanabilir. Bu sayede şirkete özgü ihtiyaçlar gözetilerek oluşturulmuş, kapsamlı fonksiyonlar kullanılır ve verimli bir üretim için kusursuz bir süreç denetimi gerçekleştirilir.

KAPASİTE PLANLAMA
Kapasite Planlama modülü ile belirli bir dönem içerisindeki iş emirlerinin, üretimdeki kaynak kısıtlarına göre terminlenmesi ve genel kabul görmüş yöntemlere uygun çizelgelenmesi sağlanır. Kapasite Planlama modülünün, her bir iş emri için ilgili iş emri türüne ve iş merkezine bağlı olarak, farklı kriterlere göre çalıştırılması mümkündür.

Modül ile farklı çizelgeleme tipleri ve geçmiş planları karşılaştırılabilir. Bu özellik sayesinde kapasite planlamada kullanılan farklı stratejilerin performansları kıyaslanabilir. Modülde iş emirleri, malzeme ihtiyaç planlaması, bakım planları, iş merkezi takvimi arasında sıkı bir etkileşim mevcuttur.

GÖRSELLEŞTİRME VE ŞEFFAFLIK
Gantt şeması ile her bir iş merkezinin kapasite kullanımı, iş emri veya iş merkezi bazında listelenebilir ve bunların birbirleriyle ilişkileri grafiksel olarak gösterilebilir. Oluşturulan Gantt şeması üzerinde, sürükle - bırak işlevi ile operasyonların başlangıç zamanı, süresi ve iş merkezi gibi bilgiler doğrudan düzenlenebilir. ERP Kapasite Planlama modülündeki kritik yol, geç kalan işler, eksik parçalar ve genel çizelgeleme performansının grafiksel gösterimi, kullanıcıların çizelgeleme sorunlarını erken fark etmelerini sağlar. Bu şekilde, çizelgede oluşan ani gelişmelere daha hızlı tepki verilebilir ve gerektiğinde derhal müdahale edilebilir.

ZAMANLAR VE AKTİVİTELER İLE İLGİLİ BİLGİLER
Kapasite Planlama modülünde bir diğer özellik de üretim aralığının gösterilmesidir. Bu özellik ile çizelgede, mümkün olan en erken üretim başlangıcı ile son işlem bitişi arasındaki dönem belirtilir.

Bu veriyle operasyon aktiviteleri ile ilgili üretim süresi, hazırlık süresi, taşıma süresi gibi farklı bilgilere ulaşılabilir.

İş merkezlerinin kullanım oranı, verimlilik oranı gibi grafikler ve operasyon sürelerine (başlangıç ve bitiş zamanı, duruş zamanı, hazırlık süresi gibi) ilişkin bilgiler sistemde mevcuttur ve üretim kontrolü amacıyla kullanılabilir.

KAPSAMLI VE İHTİYACA YÖNELİK BİLGİLER
Her bir operasyona ilişkin onay bilgileri, kapasite planlama modülüne canlı olarak aktarılır. Burada iş emirlerini, amacı bağlamında iş merkezi veya iş emrine göre düzenlenmiş olarak farklı bilgiler ile görüntüleme olanağı mevcuttur.

Bu tip bilgiler arasında başlangıç ve bitiş süreleri, bekleme süreleri, iş akışı süreleri ve iş merkezleri arasındaki nakliye süreleri ile birlikte gecikmeler sayılabilir.

Kapasite planlama, geçerli fabrika takvimi dikkate alınarak yapılır.

Hesaplama için bekleme süreleri, istisna günleri veya vardiyalı çalışma ile ilgili ayrıntılı bilgiler temel alınır.

Bunların yanında üretimsel ilişkiler ve çizelgeleme kuralları ile ilgili bilgiler de görüntülenebilir. Bu şekilde birbirleriyle bağlantılı üretim siparişleri görüntülenebilir, aktiviteleri karşılaştırılabilir ve farklı çizelgeleri analiz edilebilir.

ANALİZ VE EYLEM
ERP Kapasite Planlama modülünün bir başka işlevi de iş merkezi karşılaştırma analizidir. Belirli bir üretim sürecine dahil olan tüm iş merkezleri birbirleriyle karşılaştırılabilir ve optimize edilebilir. Bu analiz için kullanıcıya, her bir iş emri adımına ilişkin bilgilerin yer aldığı kapsamlı veritabanı sunulur.

İlgili iş merkezlerinin karşılaştırılması için çeşitli ölçütler kullanılabilir (örn. hazırlık süresi, gerçekten çalışılan süre, makine kapasitesi). Ayrıca modülde, kapasite kullanımının görüntülenmesi olanağı da mevcuttur. Bu özellik, ilgili iş emrinde hangi kaynakların (örn. aletler, makineler), ne zaman, ne kadar kullanıldığı ve tüketildiği sorusuna yanıt verir.

Ayrıca ERP Kapasite Planlama modülünde personel kapasiteleri ile bağlantılı olarak; hangi çalışanın hangi operasyonda çalışacağı, personel kapasite durumu ve değerlendirilmeyen kapasiteler için başka bir planlama yapılıp yapılamayacağına yönelik bilgiler de sağlanır.

DENETİM İLE İLGİLİ KURALLAR VE YAPILAR ERP
Kapasite Planlama modülünden maksimum performansı alabilmek için öngörülen kontrol tablosunda belirli kuralların kaydedilmesi ve modülün bu bilgiler temelinde yönetilmesi tavsiye edilir. Kapasite kurallarının düzenlenebilmesi mümkündür.

Bu sayede olası gecikmelere ilişkin bir analiz gerçekleştirmenin yanı sıra hazırlık sürelerinin optimize edilmesine ve kaynakların düzenlenmesine de olanak sağlanır. Diğer taraftan, firma ve tesis bazında bireysel öncelik kuralları tanımlanabilir ve performansları karşılaştırılabilir. Sıraya bağlı hazırlık sürelerinin (işlemler arası süreler dahil) belirlenmesi ve hazırlık süreleri için bir çarpanın kaydedilmesi olanağı mevcuttur.

Depolar bu ihtiyaçlar doğrultusunda malzeme transfer talebinde bulunurlar. Bu dağıtım yapısı kullanılarak üretim için gerekli malzemeler birden fazla depodan, parça parça temin edilebileceği gibi tek bir depodan da transfer isteği ve emri oluşturulabilir. Transfer, bu istek ve emirler doğrultusunda gerçekleştirilir. Bütün bu işlemlerin otomatik olarak tamamlanması, üretimi aksatacak zaman kaybını engeller.

ENTEGRASYONUN FAYDALARI
ERP Kapasite Planlama modülünün tüm üretim alt yapısı ile bütünüyle entegre olması, üretim çizelgelemede kayda değer avantajlar sağlar. Tek tip bir sistemin bulunmaması genellikle iş yükünün ve risklerin artmasına yol açar.

Ayrıca sistemin bütününe ve dolayısıyla şirketin genel durumuna ilişkin bir değerlendirme veya analiz sonucu da sunmaz. Bu nedenle eksiksiz ERP çözümünün sunduğu en büyük avantaj, özelleştirilebilme ve şeffaflık; ERP içindeki münferit işlev alanları veya modüller arasında sağlanan entegrasyon ve sürekli etkileşimdir. Kapasite planlama modülü, diğer modüllerdeki veriler ve işlevler ile koordineli çalışır ve kapasite planlaması iyileştirilir.

Üretim yazılımı kullanarak giren malzemeleri ve çıkan mamulleri alt reçeteleri ile birlikte tanımlayabilirsiniz. Üretim emirleri verebilir, maliyetinizi hesaplatabilir, işçilerinizin performanslarını ve üretim primlerini takip edebilirsiniz.

Her iş emri arasında yapılacak olan kalite kontrol kriterlerini belirtebilir ve ürünlerin belirli kalite standartlarında olmasını sağlayabilirsiniz. Hızlı bir şekilde operasyonlarınızı yöneterek süreçlerinizi başarılı şekilde ilerletebilirsiniz.


Üretim Yönetimi
Üretim, fabrika veya imalat atölyesine sahip olup belirli hammaddeleri belirli işlemlerden geçirerek bir mamül üreten işletmelerin yaptıkları işlemdir. Farklı sektörlerde farklı üretim metodolojileri kullanılabilmekle ve birlikte standart oluşmuş bir üretim yapısı da bulunmaktadır. Üretim yönetimi ile zamandan ve maliyetlerinizinden tasarruf edebilirsiniz.

Zamandan ve Maliyetten Tasarruf Eden Üretim Yönetimleri
Üretim yönetimi, satın alma ve satışla entegre olması gereken bir süreçtir.

Müşteriden alınan bir siparişin üretim emrinin verilmesi, üretimin gerçekleşebilmesi için tedarikçilere hammadde siparişlerinin geçilmesi için satın alma ve satış ile entegre çalışılması gerekir.

Üretim Emri girişi sonrası makinelere gidecek iş emirleri ve bu makinelerde çalışacak olan personelin planlanması da maliyetlerin hesaplanabilmesi ve zaman planlamasının yapılabilmesi açısından önem taşımaktadır.

Farklı sektörlerde (demircilik, hayvancılık, cam, plastik sanayi, kimya, gıda, tekstil) üretim yapan farklı firmalar tarafından verimli bir şekilde kullanılmaktadır. Üretim reçetesi oluşturmadan sipariş emri vermeye kadar her süreçte ayrıntılı kullanımları sağlanır.

Üretim Yönetimi
• Detaylı reçete tanımları
• Ürün ağacı
• Üretim ve iş emirleri
• Otomatik yarı mamul üretimi
• Sarf ve fire takibi
• Siparişe dayalı otomatik üretim
• Maliyet hesabı ve maliyet analiz rapoları
• Kalite kontrol
• Üretim planlama
• Üretim doluluk takibi
• Planlama/Gerçekleşme kullanımı
• Seri/Lotlu ürün izlenebilirlik
• 5 Boyut Destekli Üretim
• Kalite Kontrol desteği

Gelişmiş Reçete: Gelişmiş Üretim Yönetimi modülü üzerinden tanımlanan reçeteler ile üretim işlemine giren, çıkan, fire verilen, yarı mamül olarak çıkan malzemelerin miktarları formüllerle belirlenebilir. Bu formüllerde malzemelerin en, boy gibi boyut bilgileri, sipariş entegrasyonu ile geliyor ise sipariş satırında malzeme için girilen 5 boyut değerleri ve dinamik alan değerleri kullanılabilir. Reçete kalemindeki hammaddelerin kullanım koşulları belirtilebilir. Hammaddelerin hangi operasyonlara hangi sıra ile gireceklerini belirten rota tanımları kullanılabilir.

Üretim ve İş Emirleri: Her bir sipariş alınan malzeme için üretim emri ve bu üretim emrinde seçilen reçeteye bağlı olarak hangi iş istasyonunda hangi operasyonun hangi malzemelere uygulanacağını bildiren alt iş emirleri otomatik olarak tanımlanabilir.

Otomatik Yarı Mamül Üretimi: Reçete tanımlarında yarı mamüllerin alt reçeteleri de tanımlanarak Ürün Ağacı otomatik olarak oluşturulur ve üretim esnasında alt reçetelere göre iş emirleri otomatik olarak oluşur.

Sipariş Entegrasyonu: Ön muhasebe sistemi üzerinden aldığınız siparişler ile entegrasyon sağlanmıştır. Alınan siparişler üzerinden direkt üretim emirleri verilebilir ve sipariş listesinden ilgili üretimin durumu anlık takip edilebilir. Üretim esnasında operatörler üretim işleminin hangi müşteri siparişi için olduğunu takip edebilirler.

Maliyet Analizi: Üretim Emri, İş Emri ve Üretim Reçetesi bazında maliyet analizi yapılabilir. Tanımlanan maliyet atamalarına göre mamül maliyetine istasyonların amortisman maliyetleri, elektrik harcamaları, gaz harcamaları, çalıştıkları süre için operatör maliyetleri gibi farklı maliyetler eklenerek maliyet analiz raporu alınabilir. Operatör bazında işlem takibi: İş istasyonlarında çalışan operatörlerin (personeller) yaptıkları işlem girişleri sonrası hem iş emirlerinin durumu, hem üretim emrinin durumu, hep ilgili sipariş üzerinden durum takip edilebilir.

Bu işlemler sonrası barkod etiket basımı yapılabilir ve istenirse operatör performansları takip edilebilir. Operasyonlar, Rotalar, İş İstasyonları, Kalite Kontrol: İmalathanede veya fabrikada bulunan tezgahlar ve makineler için iş istasyonu tanımı, personeller için operatör tanımı, yapılan işlemler için operasyon tanımı, operasyonların sıralamasını belirtmek üzere rota tanımı, operasyonlar üzerinde yapılacak olan kalite kontrol kartları ve kalite kontrol fiş tanımları gelişmiş üretim modülü içinde tanımlanabilir.